Karameliniais obuoliais kimštas trapios tešlos pyragas

Savaitgaliais mes smaližiaujam. Nors šis pyragas labiau kvepia rudeniu, bet, dar turintiems užsistovėjusių obuoliukų – puikus būdas jiems sunaikinti prieš pasitinkant pavasario gėrybes.

Šio pyrago tešla labai trapi, gaminama be cukraus ( kas sukėlė tikrą audrą mano didžiajam valgytojui, tad net neparagavęs liepė užbarstyti gausiai cukrumi, nes kas per pyragas su nesaldžia tešla – taip nebūna!), bet obuolinis įdaras – saldus ir kvapnus, tad mano manymu, kompensuoja šį nesusipratimą:) Bet nenorintiems papildomų diskusijų su šeimos saldžiamėgiais – galite įdėti pusę puodelio cukraus į tešlą.

Tešlai:

  • 115g augalinio aliejaus (jis padaro tešlą stulbinančiai trapią)
  • 115g šalto smulkiai kapoto sviesto
  • 280g miltų
  • 1didielio kiaušinio
  • 2 v.š ledinio vandens
  • 2a.š balto acto
  • žiupsnelis druskos

Įdarui:

  • 4-6 rūgščių obuolių pjaustytų skiltelėmis
  • 110g rudojo cukraus
  • 2-3 v.š citrinos sulčių
  • 1a.š cinamono
  • 1v.š miltų
  • žiupsnelis muskato riešuto
  • žiupsnelis druskos
  • 15h sviesto.
  • 2 saujos kapotų graikinių riešutų (džiovintų spanguolių, kokoso drožlių ar razinų)
  1. Pasigaminame tešlą: dubenyje išmaišome miltus su druska (ir cukrumi, jei naudojam), suberiam gabalėliais pjaustytą šaltą sviestą, supilam aliejų ir visą kapojam, kol susidarys smulkūs riebalų kristalai aplipę miltais (recepte rekomenduojama su peiliais, bet aš dariau su medinėm kepimo mentelėm).
  2. Atskirame dubenyje išplakam kiaušinį, supilam vandenį, actą.  Po truputį supilame į miltų sviesto masę. Išmaišome, kol gaunasi drėgna tešla. Ją suvyniojame į maistinę plėvelę ir dedame valandai į šaldytuvą.
  3. Įdarui obuolių skilteles sumaišome su ruduoju cukrumi, miltais, riešutais (ar kitais pagardais), cinamonu, muskatu ir citrinos sultimis.
  4. Orkaitę įkaitiname iki 220C.
  5. Atšalusią tešlą padaliname į dvi dalis. Iš abiejų iškočiojame du vieno dydžio pyrago pagrindus (kočiokite tešlą per politeleninę plėvelę, ji labai kibi ir minkšta – kitaip nieko nesigaus).
  6. Į riebalais pateptą pyrago formą dedame pirmą tešlos lakštą, suformuodami bortelius. Ant viršaus krečiame obuolių įdarą ir apdėliojame sviesto gabalėliais. Pyrago viršų užklojam kitu tešlos lakštu. Įpjauname viršų 4-6 vietose.
  7. Kišame į orkaitę ir kepame 10min 220C. Tada sumažiname temperatūra iki 170C ir kepame dar 32-40min kol pyragas gražiai paruduos.
  8. Labai skanu su grietinėle ar ledais:)

7 thoughts on “Karameliniais obuoliais kimštas trapios tešlos pyragas

  1. Ieva says:

    OoO – naaaiiis, taip sakant.
    Tesla be cukraus- puikut puikumelis, man labai tinka ir as visada uz cukraus sumazinima..
    O dar obuoliu idaras – fantastiskai puiku.
    Lapke spaudziu uz sia ideja. Gera savaitgaliais smaliziaut..niam niam.

    • Sparnuotis says:

      Ieva, aš irgi už sveikuoliškesnius sprendimus, jei tik tokie įmanomi saldumynų kategorijoje:) Ačiū už gerą žodį!

      • Žinoma įmanoma, Sparnuoti. Bent jau cukraus kiekį sumažinti pusiau, pakeisti kvietinius miltus rupiais, ruginiais, grikiniais ar kukurūzų, naudoti mažiau riebalų(kaip nors) :)

  2. Dalia says:

    Kas laiko obuolių įdarą, sukibusį į krūvą? Aš kai panašaus tipo padarau, paskui pjaunant viskas byra lauk atskirom sudedamosiom dalim.

    • Sparnuotis says:

      Dalia, labai taiklus pastebėjimas, ačiū, buvau praleidus – reikia įdėti į obuolių įdarą viena v.š miltų. Jie ir padaro visą darbą.

  3. Elena says:

    Pyragas išėjo tobulo skonio, tokius dievina visa šeima. Tik pyragas buvo plonytis ir kepimo laikas prailgėjo iki 1.30. Kaip manot, kur čia šuo pakastas – per maži kaimiški obuoliai, gal daugiau reikia dėti? Gal kepimo skarda per didelė (30 cm)? Vienintelis dalykas – pamiršau sviestą prieš dedant pyrago viršų :)

    Ačiū už tokį puikų gurmanišką pyrago variantą!

  4. rokas says:

    visiškei neišėjo tešla. kažkas negerai reepte, nes gavosi ne teškla o riebalų košė. apie tokios konsistencijos kočiojima negali būti nė kalbos. gaila sugadintų produktų :(

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: