Graikiškas kokosų pyragas įmirkęs medaus sirupe

Graikiškų skanumynų paslaptis ta, kad jie  sirpte prisirpę svaiginančio lipnaus ir drėgno medaus-cukraus sirupo… mmm… štai kas juos daro tokius gardžius ir nuodėmingus. Jūsų teismui – kokosinis skanėstas iš graikiškos virtuvės.

Reikės:

  • 1 ir 1/4 stiklinės kokosų drožlių
  • 1 ir 1/4 stiklinės miltų
  • 3 kiaušinių baltymų
  • 3kiaušinių trynių
  • 1a.š kepimo miltelių
  • 100g cukraus pudros
  • 120g tirpinto sviesto
  • 1/4 puodelio pieno
  • kepintų migdolų drožlių (pabarstymui)

Sirupui:

  • 1/4 puodelio medaus (cukraus)
  • 1 stiklinės vandens
  1. Tirpintą sviestą išsukame su cukraus pudra iki baltų putų. Sudedame kiaušinių trynius ir viską išmaišome.
  2. Kitame inde sumaišome miltus, kokoso drožles ir kepimo miltelius.  Maišydami palaipsniui supilame į sviesto-cukraus masę. Įpilame šlakelį pieno. Gerai išmaišome.
  3. Kiaušinių baltymus išplakame iki standžių putų ir atsargiai įmaišome į tešlą.
  4. Orkaitę įkaitiname iki 190C, o kepimo indą  negailėdami ištepame sviestu. Supilame tešlą ir kepame 30-40 min, kol pyragas gražiai paruduos, o įsmeigus dantų krapštuką prie jo nebelips tešla.
  5. Iškepusį pyragą išimame iš kepimo skardos ir ataušiname.
  6. Tuo tarpu vandenį sumaišome su medumi (cukrumi) ir verdame 10-15 min, kol vanduo šiek tiek nusigaruos ir pataps saldžiu sirupu.
  7. Atvėsusį pyragą su šaukštu po truputį liejam sirupu, kad jis kaip kempinė visas jo prisigertų. Apibarstome kepintomis migdolų drožlėmis (pamiršau).
  8. Pyragą reikia patiekti atvėsusį –  skaniausias pastovėjęs kelias valandas šaldytuve, tad išlaukite – neteks gailėtis:) Kiekvienai po didelį ir skanų NIAM, nes dievaži,  visų labai pasiilgau!

17 thoughts on “Graikiškas kokosų pyragas įmirkęs medaus sirupe

  1. Žiu says:

    Atrodo BE GALO skaniai. Labai noriu pyrago, bet neturiu ką pavaišint, tai nekepu.. Ech.. gal reikėtų kaimynkom nunešt? :)

    • Sparnuotis says:

      Taigi galima save pavaišinti, arba kiemo benamius… (pvz per uzgavenes as juos blynais vaisinau;), o jau kaimynkos – tai tikrai įvertins ir labai apsidžiaugs:)

  2. Traleliushke says:

    Oi kaip sirdele sutuksejo toki pyraga pamacius, mmm :) Savaitgali teks isbandyt ;) Tik keli klausimeliai:
    1. Rasei: “Tirpintą sviestą išsukame su cukraus pudra iki baltų putų” – prasyciau biskutuka pakomentuot, nes as sito sakinio receptuose niekaip nesuprantu (blondine:) – ar reikia sviesta istirpinti ir tada su cukraus pudra mikseriu pvz paplakti ar tiesiog reikia imti siaip kambario temperaturos, is saldytuvo istraukta ir suminkstejusi sviesta ir uzteks stipriai saukstu istrinti ji su cukrum? Viena karta bandziau sviesta tirpinta su kiausinio tryniu iki baltos standzios mases issukt – prasikeikiau ne tas zodis, na nesuprantu as sitokiu daliu:)) 2. Ir kitas klausimelis – kaip manai, jei kepsiu pyraga silikonineje formoje, sviestu gausiai tepti vistiek reikia? (joje kepu ir kitus pyragus, bet juos dazniausia trumpiau kepti reikia, tai nebent kartais sviestinio popieriaus idedu, o kartais, jei kept apie 15-20 min reikia, ir nieko nededu)
    Ir aciu uz grazius receptus ;)

    • Sparnuotis says:

      Traleliuske – pralinksminai:) Skubu pasidalinti savo patyrimais, kad neistiktu nesekmes ir keiktis nereiketu:)
      1. As sviesta 50sek idedu i mikrobange (zinau, kad negrazu, bet ka padarysi), jis aptirpsta, tada su mediniu saukstu ir cukraus pudra ji greitai ir stipriai issuku. Jei jis minkstas, tai turėtų gan lengvai tau pasiduoti iki to baltumo. O tryni tik po to idek.
      2. As irgi kepiau silikonineje formoj , bet patepiau sviestu, gal ir be reikalo… bet kazkaip apsidrausti norejau.

  3. Eglė says:

    Aš tik noriu pasilabinti ir tarti: “Sveika sugrįžus, pražuvėle…” Pasiilgom :)

  4. Vilma says:

    Migliuuuk! Bučkis į vieną žandą, bučkis į kitą – sugrįžtuvių proga! :)

  5. Neringa says:

    Labai skaniai atrodo, o ir pavasariu pakvipo!

  6. Ieva says:

    Tas vazonelis “pavasaris” ir gelytes tiesiog pritrenkenciai stubinanciia atrodo. taip mielai ir zinoma pavasariskai..
    pyragelis toks purus ir minkstas atrodo..as vakar is jogos mitybos panasu kaip jusiski kepiau kokosini..
    beje, tikrai, miela matyti nauja irasa ;)

    • Sparnuotis says:

      Ieva, va kas pavasarine šiluma spinduliuoja – tai tu:) Ačiū labai, net diena nuskaidrėjo:)

      • Ieva says:

        Cia dabar…taip netiketai man paciai girdet, kad pavasarine siluma spinduliuoju. Vienas malonumas nuuskaidrinti diena. Stengiuos uzsideti pavasarinius akinis\us ar net akis ir matyti ne ziema, o pavasari ;)

  7. julė says:

    sveika pargrįžusi! jergutėliau, šimtas metų! (čia retorinis džiaugsmo šūkis)

  8. girlia says:

    Tobulas pyragas!!

  9. Siga says:

    o as noriu paklausti. ar tikrai si pyraga reikia tik atvesinus laistyti medaus sirupu? man atvesinus lyg tokia plutele susiformavo, kazkaip tas laistymas toks keistas buvo. isivaizdavau labiau ta pyraga sumirkusi. gal geriau ji dar karsta laistyti? ka manote?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: