Moliūginiai keksiukai su cukruotais imbierais ir sauja prieskonių

Pirmieji mano kepti keksiukai šiame gyvenime:)

Mano santykis su keksiukais – toks ne koks… Nelabai žinau kodėl, bet mano tėvų namuose – keksai, keksiukai ir biskvitai buvo laikomi kažkokiu atrarūšiu desertu. Tad vakar su draugėmis bandėme “reabilituoti” mano nuostatas jų atžvilgiu kepdamos lapkričio mėnesiu kvepiančius keksiukus.

Reikės:

  • 1 stiklinės miltų
  • 1 stiklinės rudojo cukraus (jei naudosite baltą, rekomenduoju dėti mažiau)
  • 80g sviesto
  • 200g smulkiai tarkuoto moliūgo arba jo tyrės
  • 1 kiaušinio
  • 6 v.š vandens
  • 1a.š kepimo miltelių
  • žiupsnelio druskos
  • 1 stiklinės smulkintų  graikinių riešutų
  • 2v.š pasmulkintų cukruotų imbierų
  • prieskonių: maltų gvazdikėlių, cinamono, imbiero, muskato (dėjau po 1a.š, tik gvazdikėlių rekomenduoju gerokai mažiau)
  1. Minkštą sviestą išssukame su cukrumi, suberiame druską. Įmušame kiaušinį, sudedame moliūgų tyrę ir supilame vandenį.
  2. Miltus sumaišome su kepimo milteliais ir prieskoniais ir supilame į sviesto-kiaušinių masę. Viską gerai išmaišome.
  3. Suberiame cukruotus imbierus ir graikinius riešutus, dar kartą permaišome.
  4. Išpilstome tešlą į keksiukų formeles pateptas aliejumi arba įdėjus popierinius sijonėlius (užpildyti 2/3 formelės, nes keksiukai kepdami išsipūs) ir kepame 200C orkaitėje apie 20-25min.

Sodraus, intensyvaus skonio keksiukai, kuriuose man labiausiai patiko susicukravusių imbierų siurprizas. Su draugėmės juokėmės, kad jie labai tinka “kalėdotojus” vaišinti – jie tokie skalsūs, daug nesuvalgysi:)

    8 thoughts on “Moliūginiai keksiukai su cukruotais imbierais ir sauja prieskonių

    1. Vilma says:

      Sparnuoti, tęsi savo pažadą kasdien stebinti kepiniais. :-) Tavo žmogus turbūt be proto laimingas? :-D

    2. Sparnuotis says:

      Vilma, ši kartą keksiukai jo nesulaukė, mano merginos juos sudorojo vietoje:) O be to, pati žinai, prie gerų dalykų taip greit priprantama, todėl ir Kalėdos tik 1ną kartą metuose… ir ačiū die, už tai:)

    3. ZD says:

      Man keksiuku manija uzejo ir praejo.. Ne nezinau kodel. Gal dar sugris?

      Moliuginius kepinius man smalsu isbandyt.. Tik keista, kad dazniausiai ten siuloma deti moliugu tyre, kuri, mano ziniomis, gaminama is virtu/keptu moliugu, o lietuvaiciai naudoja zalia moliuga. Idomu, ar skiriasi skonis?

    4. Sparnuotis says:

      Garbane, aš specialiai šiems keksiukams kepiau tą moliūgą orkaitėje, kad tyrę pasigaminti. Esu bandžius gaminti kelis varškės apkepus – viena kartą su tarkuotu moliūgu, kitą kart tik su tyre – tai didžiausias skirtumas konsistencijoje – kai tarkuoji, tai moliūgas toks su tekstūra ir dar turi savyje skysčių, o kai darai tyrę, tai dažniausiai visą skystį nuvarvini ir jis ne toks vandeningas… O skoniui nežinau ar didelės įtakos yra – daugiau vandens, mažiau vandens…:)

    5. ZD says:

      O kuri tekstura tau pasidore geresne?

      • Sparnuotis says:

        Sakyčiau kepiniams – pyragams, keksiukams ir panašiems – geriau orkaitėje keptas moliūgas, tada jis vientisesnis, geriau įsikomponuoja. O va, daržovių apkepams, blynams – manau, kad tarkuotas moliūgas yra visiškai ok, na, kaip kad cukinija:)

    6. Asta says:

      Keksiukai! Atrodo, šiaip taip atsikračiau šios priklausomybės.. Nors kartais dar išlenda požymiai – va tokiom dienom, pamačius pas kažką besipuikuojančius ant stalo.. :)
      Atrodo išties skaniai, o kodėl jie galėtų būti laikomi antrarūšiais kepiniais, nelabai įsivaizduoju.. Na, taip, jei tai tiesiog batonas iškeptas keksiuko formoj, tada galbūt, bet juk jų yra tokių puikių, su įvairiausiais priedais – kaip kad šie, juk super! :)
      Aš, pamenu, kažkada baisiausiai nustebau, pamačius, kad kažkur užsieniuose žmonės, būna, keksiukus puošia vietoj vestuvinio torto :O Tokie didžiuliai kūgiai sukrauti.. Taip gal nereikia, bet kasdieną prie arbatos pats tas :)

    7. Sparnuotis says:

      Asta, žinai, tu visai teisi, keksiukai puiki erdvė improvizacijai, gali fantazuoti kiek tinkamas juos begaminant – čia tikrasis jų žavesys!

    Leave a Reply

    Fill in your details below or click an icon to log in:

    WordPress.com Logo

    You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

    Twitter picture

    You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

    Facebook photo

    You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

    Google+ photo

    You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

    Connecting to %s

    %d bloggers like this: