Grietiniečių aritmetika

Aritmetika tokia: 10 grietiniečių, kurie pradingo per 10 minučių, o valgytojas buvo tik… 1nas!Koks “netikėtumas”:)

Tikriausiai kokį pusmetį, jei ne ilgiau saugojau Kepyklos nr 5 pagal Elžiebtą pagamintą grietiniečių receptą. Ką ir besakyti.. pasiteisino!

Reikėjo:

  • 200g miltų
  • 50g minkšto sviesto
  • 50g cukraus
  • kiaušinis
  • šaukštas grietinės
  • 0,5 a.š kepimo miltelių
  • truputis druskos
  • Įdarui: pakelis varškės, kiaušinis, nepilnas šaukštas miltų, pakelis vanilinio cukraus
  1. Sviestą išsukame su cukrumi iki purios baltos masės.
  2. Išplakame kiaušinį su druska, grietine ir supilame į cukraus-sviesto masę.
  3. Kepimo miltelius sumaišome su miltais ir suberiame į kiaušinių masę.
  4. Suminkome tešlą, iškočiojame, išpjaunam apskritimus į kuriuos dėsim vaškės įdarą. Galima nekočioti, o tiesiog atsignybti tešlos gabaliuką ir rankomis formuoti paplotėlius.
  5. Įdarui skirtus ingridientus sumaišome, kabiname su šaukštu ir dedame ant tešlos apskritimų vidurio. Formuojame bandeles, gražiai  užspaudžiam kraštus (man gavosi kažkaip negražiai, net tie, kas gamina koldūnus, turėtų būti labiau įgudę su šiuo procesu).
  6. Bandeles dedame ant kepimo popieriumi išklotos skardos, aptepame kiaušiniu ir pašauname į 200C karštumo orkaitę 20min, kol bandelės išsipūs ir gražiai paruduos. Ragaukit, nežiopsokit,  nes grietiniečiai mistifikuotai dingsta per akimirką:)

17 thoughts on “Grietiniečių aritmetika

  1. Vilma says:

    Aš irgi kepiau grietiniečius pagal šį Elžbietos receptą. Mistika, bet vakar norėjau juos kepti, nes, koks sutapimas (!) namuose buvo ir varškės, ir grietinės. :) Tačiau nusprendžiau bandyti nebandytą ir kepiau Sonatinos varškinius ragelius. :)
    Tavieji užvyniotais kraščiukais empanadas primena, yum. ;)

  2. Indre says:

    Mmmm o koks dizainas! fantastiškai gražu.
    O aš prisipažinsiu gyvenime grietiniečių nevalgius… Iš parduotuvės bulkutes ir panašius kepinius su varške iš tolo aplenkdavau, nes baisu gauti sausos varškės gniužulą prastoje tešloje…

    • Sparnuotis says:

      Indre, ačiū už žodį mielą!
      Žinau ne vieną žmogų, kurie nemėgsta kepiniuose varškės – bet kad dėl šių grietiniečių, tai čia varškė sultinga sultinga, dėl to nereikia jų baidytis:)

  3. Vilma says:

    Sparnuotiiiii, nebus ragelių… Kadangi jie yra pas Sonatiną (SM forume) net nefotkinau jų… Bet kadangi buvo labai labai skanūs, pažadu pakartoti ir publikuoti specialiai dėl tavęs! :-)
    Beje, jie buvo su svarainių džemu… Šito jau nebepakartosiu. :-P

  4. duonosirzaidimu says:

    Sparnuočio namuos padavė kepiniųųųų :)))
    Super.
    Namuos nesu kepus niekuomet, o tokia paprastybė juk!

  5. Eglė says:

    Šitie Elžbietos grietiniečiai yra neralūs. Aš žinau!! Maniškis iki tol išvis nebuvo nei matęs, nei ragavęs grietiniečių, bet dabar… jei aš nekepu (o aš nekepu), tai iš IKI parsineša. Ten šiaip irgi labai skanūs.

    Ir vadina juos grietiniuOčiais, užtat kariaujam.

    O aš grietiniečius myliu nuo mokyklos laikų, kuomet perbėgus gatvę duonos kepyklėlėje (ou je, yra Šiauliuose tokia nuo senų senovės pavadinimu “Talša”), pirkdavom dar šiltų grietiniečių. Tobula.

    • Sparnuotis says:

      Egle, maniškis irgi iš IKI maišeliais tuos “niuočius” tempiasi, todėl ir kilo mintis naminių iškepti. Iki išties, labai gardūs. Reiks iki tavo mokyklos kepyklėlės važiuot ragaut tų TOBULŲJŲ:)

  6. julė says:

    valio valio. grietiniečius mėgstu ir aš labai labai nerealiai, kaip ir tinklaraštyje matyti.
    o tas vienas valgytojas ar tau nė kąsnioko nepaliko ar… tu ir buvai .)?

    beje, prisidėsiu prie Vilmos, anie varškiniai rageliai puikūs puikutėliai, gaminti kadų kadaise, bet man pati koncepcija grietiniečio labiau patink’.
    be to, primena gražias darbo dienas konditerijoj .D

  7. ZD says:

    Ohoho kokios transformacijos! Kaskart kitas dizainas! Grazu grazu!

    As jauciuosi labai atsilikusi nuo kazko, nes apie grietiniecius ar -niuocius isvis nesu girdejusi kol neuztikau kazkuriam bloge. Labai noreciau paragaut..

    • Sparnuotis says:

      Garbane, nu kaip čia taip – grietiniečių nebūti ragavus?:) Skubiai rekomenduoju išbandyti, net migrena jų kepimui nepamaišys:)

      • ZD says:

        Tikrai tikrai nesu.. O gal esu tik kitu pavadinimu? Mielai issikepciau nors ir dabar, bet neturiu varskes. Isbandysiu atostogaudama pas mama ;-)

  8. oge says:

    Megstu grietiniecius labai labaai, bet man idomu kodel jie taip vadinasi? Del to vienintelio grietines sauksto tesloje?:)

  9. pajuriomergaite says:

    Na, grietiniečius labai mėgstu. Dariau pagal šį receptą, bet man jie gavosi neskanūs… Net nustebau. Viską pagal pateiktas proporcijas dariau, kol kepė kvepėjo nuostabiai, ir atrodė taip pat puikiai kaip čia pateiktame paveikslėlyje, bet.. Na ne tokie. Neskanūs man jie, Ir vis suku galvą, kodėl? :(

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: