Kartais pati iš savęs tyliai pasišaipau, kad parduotuvių akcijos – gerokai “pakoreguoja” mano valgiaraštį. Šis kartas ne išimtis – mano krepšys pilnas kukurūzų burbuolių. Benaršydama po internetą kaip geriau jas paruošti, supratau vieną paprastą tiesą – gero produkto, tiesiog nereikia gadinti. Jų paruošimo būdas kaip 2×2, o laimės griaužiant saldžius kukurūzus – kaip vaikystėje:)
Pasidalinsiu keliais “know how”, t.y. ką verta žinoti apie kukurūzų paruošimą.
- Svarbiausia taisyklė (nežinau kaip LT ją įgyvendinti) – šviežumas! Liūdna žinia, kad bestovint kukurūzų medžiagų sudėtis pasikeičia iš 80-20% cukraus naudai į 20-80% krakmolo persvarai :( Šaltis šiek tiek šį procesą sulėtina, bet kaip sakant, laikrodis tiksi…
- Virimas: kuo šviežesnis kukurūzas, tuo trumpiau jį reikia virti. Galima dėti į verdantį vandenį ir virti 5-15 min (priklausomai nuo šviežumo, bet JOKIU būdu NE ILGIAU, nes kitaip jie sukietės), arba dėti į šaltą vandenį ir kai užvirs – išjungti (jei nukovėt labai šviežią).
- Verdant NEREIKIA dėti druskos! Druska kukurūzus sukietina. Už tat, norint paryškinti jų skonį, galima dėti cukraus (aš šia gudrybe naudojuos ir virdama morkas).
- Jei kukurūzas per ilgas, į puoda netelpa, o dalint per pusę jo nesinori – virkite gilioje keptuvėje!
- Išgriebus iš vandens leiskite kukurūzams natūraliai praaušti – laikant juos šaltam vandenyje, žmonės kalba, kad jie patęžta.
- Patiekimas paprastas, paprasčiausias – truputis tirpinto sviesto (su prieskoniais arba ne), druska, pipiriukai.. arba su citrinos sultimis ir druska!
- Valgymas – man skaniaus graužti nuo burbuolės kaip burundukui (jei per karšta laikyti rankose, įsmeigiu į burbuolių galus dantų krapštukus ir kukurūzas kaip ant iešmuko). Rafinuotesnis variants – su peiliu nupjaustyti sėklytes.
- Kiti paruošimo variantai – 15-30min kepti grilyje (galima prieš tai apvirti); 30min kepti orkaitėje suvyniojus į foliją; išvirti ir apkepti keptuvėje su sviestu; sako, kad net mikrobangėje – uždarius į kepimui skirtą indą apie 15min.
- Jei nusipirkote kukurūzų burbuolių daugiau nei pajėgiate iš karto suvalgyti – 5min apvirkite, nusausinkite, ataušinkite ir įdėję į plastikinį maišelį užšaldykite. Kai norėsite valgyti, tiesiog išsivirkite kaip šviežią (išbandžiau – skonis nenukentėjo nei kiek).
- Reziumė: ši daržovė – tikras gyvenimo džiaugsmas, kai ją valgai:)))
Labai informatyvus įrašas! Mėgstu kukurūzus, tik niekad jų nemačiau pirkti, užtat jie retai ant stalo. Bet šiemet nusimato kelios saldžiųjų kukurūzų burbuolės sode, tai jau triaukšim :) Jeigu liks, susišaldysiu, niekad apie tai net nepagalvojau.
100 metų nevalgiau kukurūzų burbuolių. Bet paskaičiau tavo postą ir taip užsimaniau! Kodėl tu mane vis sugundai savo patiekalais, m? :)
Beje, kai buvau vaikas man taip juokingai skambėjo žodis "burbuolė". :D
Ačiū už įdomų įrašą, apie druską nežinojau.
Aš pati mėgstu tik šviežiai keptų kukurūzų kvapą, o skonį nelabai (kuo labai džiaugiasi Pagrindinis Kukurūzoholikas ;)) Retai jas verdu, dažniausiai kepu folijoje aptepusi sviestu, apibarsčiusi druska (dabar jau žinau, kad nereikia ;)) ir kartais (pagal Valgytojo užsakymą) aitriąja paprika. Skaniausias momentas – tai karštų burbuolių išvyniojimas… tas kvapas…
Forelle, jų sezonas būna nelabai ilgas (rugpjūtis-rugsėjis), bet jų galima rasti ir turguje ir prekybos centruose šiuo metu. Bet sodo – bus pačios skaniausios!
Vilma, aha, tikrai juokingas žodis, beveik kaip gyvatė barškuolė:)))
Dautarte, labai norėčiau išbandyti šitą gėrį keptą orkaitėje – kai tik ją turėsiu, būtinai mėginsiu. Jau dabar nuo kvapo tirpstu!