Paneer!

Nors visi mano naminio jogurto eksperimentai baigėsi tragiškai (jogurtu kriauklėje), tačiau negaliu nepasigirti, nes su paneer’u (saldaus pieno sūriu) man pavyko:) Šokinėjau iki lubų, nes kepant sūris tikrai nesilydė, o dėl jo skonio – tai man paneer’as kažkuo panašus į tofu – skonio pats iš savęs neturi, bet labai imlus prisiderinti prie kitų produktų (apie tai kitame recepte).
Reikės:

  • 1l pieno (naminis, saldus, būtų pats tas, bet tenkinausi parduotuviniu 2,5%riebumo)
  • pusės citrinos sulčių
  1. Pieną supilame į storadugnį puodą ir ant nedidelės ugnies, nuolat maišydamos laukiame, kol jis pradės kilti (man užtruko apie 15min).
  2. Kai pienas pradeda kilti – supilame citrinos sultis – tada pienas sušoka į varškinius gumuliukus ir atsiskiria skaidrios išrūgos. Jei išrūgos neskaidrios – reikia dar įpilti citrinos sulčių.
  3. Sietelį išklojame dvigubu marlės sluoksniu. Per jį perkošiame susidariusią varškę – kad atskirtų nuo išrūgų.
  4. Jei norime, kad paneer’as būtų švelnesnis ir nesijustų rūgštelės, tada varškę pakišam keliom akimirkom po šalto vandens srove ir praplauname.
  5. Imame marlę už kampų ir gerai nusunkiam skystį iš varškės masės. Aš tada dedu panyrą marlėje atgal į sietelį, sietelį pastatau ant dubenėlio, o panyrą prislegiu svoriu.
  6. Paliekame slėgtis nakčiai šaldytuve. Kita rytą – turim puikų sūrį, kurį jau drąsiai galima kepti nesibaiminant, kad jis išsilydis:)

9 thoughts on “Paneer!

  1. rusvaplaukė says:

    o man panyras ir vienas labai skanu, ypač apkeptas. į kokius trištus indiškus troškinukus jo įbėrus – pasaka, mirtis alyvose, taip sakant ,)

    o aš džiaugiuosi ir naminiu jogurtu, beje. kai tik pradėjau, taip ir nebepirkau niekad parduotuvėj jogurto. pirmąkart – prieš keletą metų – neišėjo, bet dabar jau viskas gerai. svarbiausia – kuo riebesnis pienas ir.. geras “pirminis” jogurtas.

  2. Sparnuotis says:

    Rusvaplauke, aš irgi stengiuosi neprarasti vilties jogurto išbandymuose, gal kokį kartą pavyks:) O kokį paneer’ą tu naudoji – pati daraisi ar turgelyje perki?

  3. Jurate says:

    Ooooo matau paneer’o pasigaminai ir puikiai pavyko. Saunuole!

  4. rusvaplaukė says:

    paneerą darausi pati :) tiesa, keletą sykių esu vietoje jo naudojusi pirktinį saldaus pieno sūrį – bet čia kai <>emerdžensi<> ,)

  5. AJ says:

    Kaip faina, kad radau si recepta. Pabandysiu suri pasidaryt sita.

    Beje, daznai darau ir jogurta pati – visada gaunas labai skanus. O kas jums butent neiseina? Gal ka patart galesiu.

    • Sparnuotis says:

      AJ, tikiu, kad tau puikiai pavyks, jei jau jogurtas pavyksta – tai sūris yra milijoną kartų paprasčiau. O man su jogurtu bėda – jis kažkoks tąsus man visą laiką nemaloniai gaunasi:( Jau rankas nuleidau, nes mėginau kokį penketą nesėkmingų kartų… Ir nerandu sau atsakymo kas ne taip – ar pienas per liesas, ar šilumos pritrūko… kas ten tą jogurtą žino.

      • AJ says:

        Pasakysiu, kaip as darau jogurta. Visada taip pat, ir visada pavykdavo. 1-2 litrus pieno (2.5%, “Naminis pienas”) beveik uzvirinu, iberus pora saukstu cukraus (man skaniau saldesnis). Tada maisydama atvesinu iki 45 C (matuoju su termometru, tokiu dideliu, vandenio temperaturai matuoti). Beje atvesinti reikia gan greitai. Tada sudedu maza indeli naturalaus “Dobilo” jogurto. Ismaisau, uzdengiu dubeni folija, ant virsaus dar ranksluosti ir palieku per nakti (nes darau is vakaro visada). Ryte jogurta butinai ismaisyti, kad sustabdyti rugimo procesa. Ir viskas, galima valgyti :)

        Siaip esu skaicius – tasumas gali buti, jei i per karsta piena jogurta sudesit. Temperatura cia turbut svarbiausia. Ir del jogurto zinau, kad geriausiai isena su Dobilu, arba Danone naturaliu. Tai vat tiek mano patirties :) Tikiuosi, kad jogurtas visgi pavyks :)

      • Sparnuotis says:

        Dėkui už tokį išsamų aprašymą. Tavo įkvėpta, mėginisiu dar kartelį ir duosiu žinoti ar pavyko!

  6. AJ says:

    Lauksim rezultatu :)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: