Daržovių troškinys su kanapėmis ir anyžių sėklomis

Provokacija todėl, kad tarp mano kitų 52prieskonių indelių (nemeluoju) yra ir šie du, bet nežinau kaip ir kur teisingai juos naudoti (na, girdėjau apie kanapes žemaičių virtuvėje ir anyžių sėkliukes konditerijoje). Tad gaminau improvizuodama – anyžių sėkliukės suteikė vos juntamo malonaus saldumo, o kanapės smagiai trakšėjo tarp dantų (kaip garstyčių grūdeliai daro). Labai lauksiu jūsų patirčių kaip šios prieskonius atskleisti geriausiai:)

Prireikė:
  • po 1a.š anyžių ir kanapių sėkliukių
  • nedidelės cukinijos
  • pusės raudonosios paprikos
  • poro
  • konservuotų pievagrybių
  • 2a.š kaparėlių (nuplautų ir nusausintų)
  • traiškyto česnako skiltelės
  • 1v.š balzaminio acto
  • šviežių mairūnų ir bazilikų (nuo palangės:)
  • druskos, pipirų
  1. Didysis iššūkis ir profaniškas bandymas atskleisti anyžių ir kanapių gerąsias savybes – ant vidutinės ugnies į įkaitintą aliejų subėriau anyžių ir kanapių grūdelius ir laukiau kol pradės pokšėti (kaip kmynai ar garstyčios daro). Pokšėti nepradėjo, tad po 1 min įmaišiau sutraiškytą česnaką ir vieną minutę pakepiau.
  2. Tada atkeliavo pjaustytos daržovės : saldžioji paprika, poras, marinuoti pievagrybiai ir kaparėliai. Pamaišydama kelias minutes pakepiau, tuomet suverčiau pusžiedžiais pjaustytą cukiniją ir dar kelias min patroškinau.
  3. Pabaigoje supyliau balzaminį actą, sumažinau ugnį ir leidau dar 2 min daržovėm sugerti acto aromatą. Pateikiau su šviežiais bazilikais ir mairūnais.

Viskas elementaru, mano “egzotiniai” prieskoniai nieko nepagadino, bet gal jūs turite idėjų kaip juos panaudoti dar kitaip?:)

11 thoughts on “Daržovių troškinys su kanapėmis ir anyžių sėklomis

  1. Forelle says:

    Aš kanapių kaip prieskonių, dar neatradau, bet jas jau seniai tėvai naudoja vietoj aguonų kūčiukų pienui gaminti. Jis riebesnis, bet daug skanesnis.
    Ir žinau apbarstą: pakepini sėklas, sugrūdi, įdedi druskos ir gatava. Su virtomis bulvėmis skanu ar šiaip kur pasibarstyti pagal skonį.

  2. Sparnuotis says:

    O, ačiū labai Forelle už idėją, būtinai pabandysiu su druska sugrūsti, skamba labai gerai!

  3. allegra says:

    Su kanapėm dar nieko ragaut nėra tekę :) Nors, kiek pamenu iš etnokultūros pamokų, kanapes lietuviai augino nuo senų senovės, liaudies dainose apdainavo :)
    O sėklų kur gavai? Kažkaip niekad nesu atkreipusi dėmesio į parduodamas.
    Beje, Forelle idėjos sudomino, ypač naudojimas šių sėklų vietoj aguonų per Kūčias.

  4. Egle says:

    Sėklų būna “Sveikų produktų” parduotuvėlėse, dar esu mačius priesk. parduotuvėj “DeLona” (prieš “Holiday Inn”).

    Kanapės paplitusios žemaitijoj buvo, ir dabar ten jas dar pasislėpę augina :) ir tas pabarstas/dažinys kai pakepintas sėklytes su druska grūstuve sutrindavo, tai tradicinis Kūčių patiekalas ant žemaičių stalo. Žiauriai skanu, tik paskui miegelio labai norisi :)

  5. Vilma says:

    Ta kanapių druska su šviežiomis virtomis bulvėmis tikras skanumėlis! :)
    O miegoti man ir nuo virtinukų su aguonų padažu (per Kūčias) norisi… ;)

  6. Sparnuotis says:

    Gerai, kad nuo kanapių tik miegoti, o ne dainuoti norisi:)))

  7. allegra says:

    Na, kadangi man su žemaičiais toli nepakeliui… :)) Išties naujiena šiokia tokia, ot smagu šį bei tą naujo sužinot :)

  8. Sparnuotis says:

    Egle, ačiū labai, tikrai naudinga ir įdomu!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: