Varškės desertas su džiovintais vaisiais arba Pascha

Šiemet kažkoks antšlagas su ta Pascha! Gal čia taip “piarinasi” (PR) kai kurios religinės bendruomenės?:) Visuose žurnaluose galima rasti jos receptų, taigi smalsumo vedina gaminau ir aš, tik ne tokią riebią ir saldžią, kaip kad derėtų. Iš principo, tai nekeptas varškės gardėsis, o varškę aš labai labai mėgstu… ir nebūtinai tik per Velykas:)
Reikės:
  • 500g varškės
  • 100g grietinės
  • 50g sviesto
  • 2 v.š rudojo muscovada cukraus
  • 1v.š citrinos sulčių
  • 1v.š apelsinų sulčių
  • po 1v.š tarkuotos apelsio ir citrinos žievelės
  • saujos išmirkytų ir nusausintų razinų
  • saujos džiovintų spanguolių
  • saujos fantazijos (džiovinti vaisiai, riešutai ir kiti delikatesai, kuriuos mėgstat su varške ir jums gražu papuošti)
  1. Varškę gerai išstrinam su blenderiu iki vientisos masės.
  2. Kambario temperatūros sviestą gerai išsukam su ruduoju cukrumi.
  3. Į varškę dedame sviesto ir cukraus masę, grietinę, supilame citrinos ir apelsinų sultis ir gerai gerai išmaišome.
  4. Tada suberiam džiovintus vaisius, riešutus, tarkuotos citrinos ir apelsino žievleles. Permaišome.
  5. Imame sietelį, jį išklojam sudrėkinta, dvigubai perlenkta marle, ant jos išverčiame varškės masę ir paspaudžiame. Sietą dedame ant dubenėlio, kad varškė galėtų nusivarvėti (man tai beveik niekas neišvarvėjo, lašelis skystimėlio ir tiek:)
  6. Padedam į šaldytuvą 1-2 parom arba per naktį (kitaip tariant kiek kantrybė leis).
  7. Tada išverčiam pascha ant lėkštutės (manoji gavos pusapvalė, bet skaičiau, kad stačiatikiai ją foruoja trikampę), nuimam marlę, puošiam fantazija ir skanaujam.

7 thoughts on “Varškės desertas su džiovintais vaisiais arba Pascha

  1. rusvaplaukė says:

    šiandieną pas senelius pavarčiau vieną lietuvišką savaitraštį – irgi akis užkliuvo už paschos receptų. skamba gardžiai ir gaiviai ,) truputį netradiciškai.

  2. Egle says:

    sakyčiau visai čia ne PR’as :) tiesiog, mergins gal niekada neatkreipėt dėmesio, bet tikrai kasmet paschos receptų kasmet pilni konditeriniai ir kulinariniai žurnalai. ir ne tik :)

  3. allegra says:

    Kaip matau, sustingo ir be želatinos :)
    Per Velykas svečiuos kaip tik valgiau paschą, skanintą citrinos sultimis. Nebloga, bet man rūgštelės per daug buvo.
    Beje, čia aiškiai ne virtos paschos receptas, apie kurį kalbėjai? :)

  4. Sparnuotis says:

    Rusvalplauke, man irgi tai šių Velykų atradimas, nebuvau girdėjusi apie paschą:)

    Egle, tavo pastaba taikli, anksčiau gal tiesiog neatkreipiau dėmesio, kad tokias paschas gamina, matyt šiais metais “selektyvinis dėmesys” kiek kitoks:)

    Allegra, išties, virtai paschai neliko laiko, bet jau kitais metais, tai būtinai:) O dėl rūgštelės – mano valgytojai irgi minėjo, kad galėtų būti saldžiau, tad reikia atsargiai su ja. Beje, mano dėdė irgi darė nevirtą paschą, bet dėjo virtus smulkintus kiaušinių trynius – irgi idėja.

  5. Vilma says:

    Aš pernai gaminau virtą paschą – man labai patiko! :) Su džiovintais vaisiais tikrai puikus desertas, bet negalėčiau pasakyti, kad labai “sveikas” – vis tik grietinė ir sviestas duoda savo… ;) Šiemet norėjau gaminti nevirtą variantą, bet šeimynykščiai didelio susidomėjimo neparodė ir nepageidavo, o tik dėl savęs nebegaminau… Patys kalti, kad liko tokio gardumyno! :)

  6. Sparnuotis says:

    Vilma, aš manau, tavo šeima džiaugiasi, kad tu atsižvelgi į jų pageidavimus:) Bet gardumyno, tai tikrai neteko:)

  7. Vilma says:

    O aš? O kaip gi aš? Kas į mano norus atsižvelgs… Galėjo ta šeimyna ir pasiaukoti. :))) Juokauju, aišku! Man malonu gaminti tai, kas patinka maniškiams. Vietoj paschos gavo velykinį keksą (Pina kolada, kurį jau esu aprašiusi savo bloge ;)) ir buvo siaubingai patenkinti. :) O paschą gal reikės pasidaryti patylom ne per Velykas… :P

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: